Guláš je typické jedlo tradičnej maďarskej a slovenskej kuchyne, oceňované najmä pre svoju šťavnatosť a pikantnú chuť. Pripravuje sa vo forme polievky alebo ako hlavný chod, a to v rôznych variáciách. Toto jedlo, ktoré sa pôvodne zrodilo ako chudobné jedlo, sa čoskoro rozšírilo z oblastí strednej a východnej Európy aj do ďalších krajín a podmanilo si chuťové bunky jeho vychutnávačov najmä pre korenisté tóny papriky, ktorej vďačí aj za svoju charakteristickú farbu.

Zdroj: freepik.com

Táto komplexnosť chutí a vôní, vďaka ktorým je guláš ideálny na jesenné a zimné obdobie, si zároveň vyžaduje osobitnú pozornosť pri párovaní s vínom. Existujú rôzne chuťové nuansy, ktoré toto jedlo odlišujú – od výrazných korenistých paprikových chutí až po menej prenikavé, pričom výsledná konzistencia a plnosť sa získava zmiešaním vyberaných kúskov hovädzieho mäsa ochuteného cibuľou, zeleninou a korením. Pri výbere vína ku gulášu je preto potrebné analyzovať vlastnosti toho-ktorého pokrmu, aby ste ich v kombinácii so správnou etiketou čo najlepšie zvýraznili.

Aké víno spárovať s gulášom?

Či už v prípade polievky, alebo delikátnejšej, no hustejšej verzie gulášu s použitím menšieho množstva korenia ostáva pokrm bohatý na chuťové nuansy, a z toho dôvodu treba byť pri výbere ideálneho vína obzvlášť precízny.

Pri ochutnávaní tohto jedla je azda najvýraznejší kyslastý tón paradajky, ktorý spolu s mastnosťou a intenzitou korenia vyžaduje plné vína. Tie dokážu obstáť k jedlu bez toho, aby prebili jeho chuť. Ideálne víno na párovanie s gulášom má mať intenzívnu perzistenciu s aromatickým buketom, pre ktorý je charakteristický nádych červeného ovocia s dobrou plnosťou a výrazná kyslastá tendencia očistiť podnebie od mastnoty pokrmu. Dokonalé ku gulášu sú suché zrelé červené vína s dobrými tanínmi, ktoré sa dajú ladiť s pokrmom bez toho, aby zničili jeho chuť a naopak zvýraznili jeho vôňu a plnosť.

Spomedzi rôznych červených vín k bohatému jedlu, akým je guláš, odporúčame Lagrein Riserva (Alto Adige), prípadne Barbera (Piemont), ktoré svojimi vlastnosťami dokážu zvýrazniť jeho charakteristickú chuť.